Makreel hutspot uit de oven met een Aziatische twist

Culinair expert en foodie Brenda Hoff van ‘Brenda Kookt’ is voor visrecepten.nl aan de slag gegaan met een oer-Hollands gerecht met een Aziatische twist. Zij heeft een hutspot gemaakt met gerookte makreel en ketjap. Met dit gerecht schotel je je gasten echt een verrassende combinatie uit de oven voor!

Ingrediënten
(hoofdgerecht voor 4 personen):

  • 250 gram gerookte makreelfilet, in stukjes
  • 500 gram wortels in reepjes of plakjes gesneden
  • 1 kg aardappelen, geschild en in grove stukken
  • 3 uien, in halve ringen
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • 4 eetlepels panko of paneermeel
  • peper en zout
  • olie, om in te bakken en in te vetten

Bereiding:

Kook de wortels beetgaar en kook de aardappelen gaar in een andere pan.

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in.

Verwarm olie in een koekenpan en bak hier de uien in aan. Doe de ketjap erbij en laat dit op middelhoog vuur nog 10 minuten pruttelen.

Giet de wortelen af. Doe dit ook bij de aardappelen, maar bewaar het kookvocht. Stamp de aardappelen fijn, voeg een kopje van het kookvocht toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de mosterd toe, samen met de wortelen en stamp het mengsel door.

Verdeel het uienmengsel over de ovenschaal. Verdeel hierover stukken makreel. Bedek de ovenschotel met de gestampte aardappelen

Bestrooi de schotel met geraspte kaas en de panko.

Verwarm de ovenschotel 25 minuten in de oven en serveer het hierna direct.

Bron: ‘Brenda Kookt’ in opdracht van visrecepten.nl