Visgratin uit Skarsvåg

Een traditioneel recept uit Skarsvåg in Noorwegen voor visgratin van kabeljauw.

Ingrediënten
(voor 4 personen):

  • 750 gram licht gezouten gekookte kabeljauw
  • 200 ml macaroni
  • een halve ui

voor de saus:

  • 4-5 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 500-600 ml volle melk
  • 1 theelepel witte peper
  • 2-3 theelepels nootmuskaat
  • 1 ei
  • geraspte kaas
  • paneermeel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de kabeljauw en maak er kleine stukjes van.
Kook ook de macaroni, volgens de instructies op de verpakking.

Maak een dikke witte saus met de boter, bloem en melk in een grote pan. Kruid het met peper en nootmuskaat.
Meng de vis en de gekookte macaroni met de witte saus en roer er een eigeel door. Klop het eiwit en spatel het door de saus.
Giet het in een beboterde ovenschaal en strooi er geraspte kaas en paneermeel over.
Zet het in de oven en bak in ca. 25-30 minuten gaar.

Serveer de visgratin met gekookte aardappelen, worteltjes en gebakken bacon.
Eet smakelijk, of in het Noors: Spis velsmakende!